För 30 år sedan såg Helle Skovmose Kjær och Gunnar Lisby Kjær Søgård för första gången, men den gången köpte de en annan lantgård i närheten av Lemvig. Under 2019 övervägde paret att flytta till stan, men ju mer de tittade, desto mer uppenbart blev det för Gunnar att han inte skulle bo bakom en ligusterhäck. I stället hamnade Helle och Gunnar än en gång på den 150 år gamla gården högst upp på kullen. Och den här gången köpte de den gamla jordbruksfastigheten. 

Den gamla gården högst upp på kullen har nu ersatts av ett arkitektritat hus, ritat av Jesper Hangaard från Wullum Pasgaard A/S i Holstebro. Wullum Pasgaard är både designfirma och tekniska konsulter, så de besökte platsen, gjorde utsiktsberäkningar och började skissa. Men det de presenterade var definitivt inte vad Helle och Gunnar hade förväntat sig. – När vi såg presentationen tänkte vi bara: Det där är inte vi alls! Men en timme senare – efter att vi fått allt noggrant förklarat – ja, då var vi sålda, berättar Helle.  

Nya Søgård har till stor del blivit som Wullum Pasgaard hade skissat och är byggd i platsgjuten betong, mörkt jordfärgat tegel och brun koppar. På bottenvåningen finns rum och badrum till barnen, ett stort vardagsrum, utgång till garaget och till gården. På första våningen upptar köket–allrummet med tillhörande skafferi och TV-rum mer än hälften av våningens kvadratmeter. Resten av första våningen innehåller parets sovrum, stor garderob, badrum och vardagsrum. 

Den stora köksön är den naturliga samlingspunkten i huset
En praktisk nisch för kaffe eller köksmaskiner
Köksö i ek och högskåp i mattsvart laminat

Snickeriköket Copenhagen från uno form är tillverkat av ek och mattsvart laminat och har en bänkskiva i svart granit som är ytbehandlad för att se ut som läder.

Den stora köksön är utformad så att det finns både diskho, en BORA induktionshäll med inbyggd fläkt och en extra diskmaskin, eftersom det är viktigt för Helle och Gunnar att de kan njuta av utsikten över Limfjorden, Gjellerodde och Kabbel medan de lagar mat. 

Utsikt över böljande kullar

I motsatt ände av första våningen ligger det stora badrummet med utsikt över de böljande kullarna. Badrummet, liksom köket, är inrett med skåp i ek från Copenhagen-kollektionen och en bänkskiva i Corian. Vola-armaturerna i borstad koppar kompletterar den exklusiva designen. 

Från badkaret kan Helle och Gunnar njuta av det vackra och särpräglade landskapet med moränkullar som skapades under istiden. Badrummet innehåller också en stor dusch och en nisch för toaletten. 

Badrum i ek med badkar och Vola kran i borstad koppar
Copenhagen kollektionen i ek i badrummet
Badrummets grå klinkers kontrasteras varmt av Copenhagen skåpen i ek

Foton av Andreas Mikkel Hansen och uno form. 

Hemmet har visats i BO BEDRE nr 11, 2022. 

Mer informationHär bor

Helle Skovmose Kjær och Gunnar Lisby Kjær

Var?

Gjellerodde, Danmark