Snickerikök

Ett snickerikök är en tidlös möbel, som både i kraft av uttryck, hantverk och funktion används under årtionden – och älskas i generationer. Det är ett handgjort kök i en tidlös design och en kompromisslös kvalitet som är skräddarsytt för din vardag och ditt hem.  

Snickarkök i rökt ek, vit och med naturstensbänkskiva

Definition

Vad är ett snickerikök?

Ett snickerikök är ett kök som kombinerar design och funktion med kvalitet och klassiskt hantverk.

Sedan 1968 har uno form skapat snickerikök med den djupaste respekt för design, funktionalitet och estetik i kompromisslösa material.

Alla kök tillverkas på snickeriet i Farsø, och vi bygger alla snickerikök helt från grunden. Vi börjar med det råa träet och väljer noggrant ut varje enskild planka som förvandlas till vackra lameller i ett Classic snickerikök i originalutförande och handgjorda trälådor i ett Copenhagen-kök. Lådorna i massivt trä har sinkade fogar på äkta snickerimanér och finns i flera exklusiva träslag som lönn, vit ask, ek, rökt ek och valnöt. 

Det färdiga köket är en tidlös möbel som skräddarsys exakt efter dig och ditt hem. En nedtonad och exklusiv design med stilsäkra linjer och formfulländade proportioner som håller i generationer.

5 inredningstips för ditt snickerikök

Utgå från arkitekturen
Utgå från hemmets arkitektur om ditt kök ska ha en tidlös prägel. Med den ikoniska Classic-designen, som Arne Munch ritade 1968, kan du återskapa stämningen i ett arkitektritat hus från till exempel Friis & Moltke, som på 1960-talet introducerade en mild version av brutalismen med stora, robusta byggnadskroppar, råa betongväggar och rena linjer.

Den mer minimalistiska Copenhagen-designen är ett självklart val för moderna arkitektritade hus inspirerade av funkisstilen, och som en nytolkning av ramköket är Shaker ett snickerikök i klassisk, nordisk design som matchar patriciervillans och paradvåningens ursprungliga arkitektur.

Funktionalitet och finsmakare – definiera dina behov
Mycket kan låta sig göras när man tillverkar ett snickerikök, så det är viktigt att definiera vad du verkligen behöver i inredningen.

uno forms designers har tagit fram extra höga lådor till snickeriköken Classic och Copenhagen. Så att du slipper det eviga irritationsmomentet med höga saker som inte får plats i dina lådor. Med en invändig höjd på 34 cm får du leta länge efter saker i köket som inte kan ställas i lådorna. En unik detalj i ett uno form snickerikök.

Snickerikök i trä och ett kuraterat urval av vackra färger
Träets uttryck är själva kärnan i att skapa ett kök med personlighet. Ett uno form snickerikök kan tillverkas i vit ask, ek, rökt ek, svart ek, valnöt och ett kuraterat urval av vackra färger. uno form omtolkade senast snickeriköket i ljust, nordiskt askträ. Askträet har så mycket personlighet med sin vackra och tydliga ådring att det både matchar och förnyar uno forms klassiska kök.

Bänkskiva till ditt snickerikök – tendenser och trender
Under många år har tendensen i danska kök präglats av ”less is more” – enkla material, få färger och släta ytor. Nu efterfrågar kunderna mer taktilitet, mönster och färger i designen med bänkskivor i till exempel travertin, marmor eller kvartsit, som ger ett exotiskt färgspel till den strama, skandinaviska köksdesignen.

Samarbete garanterar dig de bästa snickerikökslösningarna
Vi samarbetar med ett antal nya och klassiska danska kvalitetsvarumärken som delar vår passion för kvalitet, hantverk, design och hållbarhet. På det sättet får du de bästa snickerikökslösningarna. Armaturen i ett kök ska vara praktisk, eftersom det ofta sker mycket arbete runt vasken när det ska lagas mat. Men det betyder inte att du måste kompromissa med estetik eller funktioner. Tillsammans med Quooker, vola och TONI Copenhagen erbjuder vi en rad eleganta och tidlösa lösningar för både kallt, varmt och kokande vatten.

Inspiration

Vi har handplockat några bilder på snickerihantverket och snickeriköket nedan. Se många fler bilder i inspirationsgalleriet.

Snickarkök i rökt ek och kvartsit
Ett modernt kök av traditionellt snitt
Kökslådor i rökt ek i kombination med Pietra Grey marmor
Köksö i rökt ek med stålbänkskiva och vit högskåpsvägg med alkov

Hållbarhet

Kvalitet är den bästa formen av hållbarhet

När det gäller vårt kök har det, precis som i många andra aspekter av våra liv, varit ett starkt fokus på hållbarhet och respekt för naturen. Vi vill ha ett kvalitetskök som kan hålla i många år, och det påverkar också materialvalen. Vi prioriterar de klassiska lösningarna, naturens vackra material och varmare nyanser. Den vita färgen ersätts av varmare beige och grå toner och kombineras med naturmaterial som trä, natursten och metaller till de vackraste snickeriköken.

 

 

Ett uno form snickerikök är huvudsakligen tillverkat av trä. Ett träkök är inte bara vackert, det är också hållbart – och trä är koldioxidneutralt. Vi använder endast trä från hållbart skogsbruk, där det inte avverkas mer än vad skogen kan reproducera.

Det kommer alltid att finnas miljömässiga kostnader för att byta ut ett kök. Men du minimerar dessa genom att köpa ett kvalitetskök som du inte vill eller har anledning att byta ut. Ett snickerikök kan i stort sett inte slitas ut, men behåller sin form och patinerar vackert, så länge du tar hand om det.

Läs mer om uno forms hållning till hållbarhet här.

Snickerikök pris

Hur mycket kostar ett snickerikök?

Vi får ofta frågan vad ett snickerikök kostar. Ett snickerikök tillverkas efter klassiska snickeriprinciper i kompromisslös kvalitet och en tidlös design. Därför kommer ett snickerikök att vara en mer långsiktig lösning än ett standardkök, och priset kommer också att vara högre. Priset på ett snickerikök beror dock helt på kökets storlek och inredning, materialval och i mycket stor utsträckning även på valet av vitvaror och bänkskiva.
Designkollektioner

Snickerikök – fyra olika utföranden

Classic är uno forms ursprungliga och klassiska serie ritad 1968 av Arne Munch. Ett kompromisslöst snickerikök – skapat på verkstaden i Danmark – med händerna, huvudet och hjärtat. 

Arne Munchs grundtanke var en kub på 60 x 60 x 60 cm, som kan kombineras på många olika sätt. Utifrån arkitektoniska ideal skapade han ett snickerikök med geometrisk precision som skapar balans och lugn i inredningen.

De nya kollektionerna är skapade och vidareutvecklade i Arne Munchs ursprungliga anda. Designfilosofin lever vidare i allt vi skapar – varenda dag. 

År 2009 utvecklade vi Avantgarde-kollektionen. År 2017 lade vi till Shaker-kollektionen. Och under 2019 kom den senaste kollektionen: Copenhagen. Alla kollektionerna har utvecklats med den djupaste respekt för design, funktionalitet och estetik i kompromisslösa material. Se alla kollektioner här