No compromise

uno form är skräddarsydd lyx för de kräsna. Vi hyllar det goda snickerihantverket och det danska designarvet, och sedan 1968 har vi skapat hantverkskök med djupaste respekt för design, funktion och estetik. Vi bygger varje kök från grunden och vi kompromissar inte. 

Kompromisslösheten har vi gemensamt med passionerade hantverkare inom områden som mat, musik och konst.

Eske Kath

När det gäller min konst kompromissar jag aldrig

Formuleringen fångar den disciplin och villkorslösa hängivenhet som – bland annat – präglar Eske Kaths syn på målarkonsten: ”För precis som jag tror på ett gudomligt konstnärskall så köper jag klichén om det plågade, kreativa geniet. Arbetsglädjen överstiger smärtan; lusten är långt större än det tillfälliga lidandet, kan man säga. Ända in i märgen vet jag att jag varken kan vara utan den halvt självförtärande, halvt frigörande känslan under processen – eller de kompromisslösa kamperna med verken inför färdigställandet. Men med det sagt så skulle jag ljuga om jag sa att det inte var krävande. Jag vill inte påstå att jag sätter livet på spel för ett stringent penseldrag. Men det är nära på. För jag hejdar mig först när jag har hittat det, och jag släpper aldrig verket förrän det sitter där.”

Chris Minh Doky

Följ passionen - eller förträng den

”Det finns två sorters människor”, säger Chris Minh Doky med ett leende, som avslöjar att han förenklar sin egen världsbild: ”De som följer sin passion – och de som förtränger den. Och hur vet jag det? Det vet jag för att jag känner igen båda så mycket hos mig själv. Den ena var nära att ta livet av mig och den andra gav mig livet, nerven och närvaron tillbaka.

Musiken är och förblir min passion, men jag hade av outgrundlig anledning låtit mig vaggas till sömns och förföras. Förföras av mer ytliga ambitioner om jag ska vara brutal mot mig själv. Eller av ett uppriktigt försök att skapa de bästa förutsättningarna för familjen – om jag ska vara lite mer rättvis.

Om det var ett kompromisslöst konstnärligt kall eller bara en nödvändig väckarklocka spelar ingen som helst roll, jag överlevde eftersom jag lyssnade till den. Och i det ljuset kom den monumentala krisen som en välsignelse. Jag valde och fick tillbaka passionen och jazzandan, som fortsätter att ge till mig.”

Astrid Krogh

Nyfikenheten är drivkraften i mina verk – oavsett vart den tar mig

Jag har stått på trappstegar och skakiga liftar högt över marken. Jag har fått fler högspänningschocker än jag kan räkna. Jag har bränt fingrarna på flytande guld- och silverblandningar och arbetat med splittkablar så att händerna har börjat blöda. Och jag vet hur man släcker bränder – bokstavligt talat. Men nyfikenheten kommer sällan utan kostnader – det är en del av jobbet, hängivenheten och det glödande intresset – och det är en liten sak jämfört med vad jag får tillbaka. Det är nämligen nyfikenheten som är drivkraften i mina verk – och det är en villkorslös entusiasm som driver arbetet framåt oavsett vart processen tar dem. 

Jag heter Astrid Krogh och väver i ljus. Och ja, det är möjligt att några av mina föregångare skulle vända sig i graven om de såg mig rulla upp väven med optiska fibrer, ljusledare och kantklippta kablar – kompromisslöst inkastade i ett projekt som bryter mot det förflutnas klassiska mönster, men behärskar hantverkets grundläggande regler. Det är också min blygsamma förhoppning att några av mina samtida erkänner de färdiga men ständigt föränderliga verken. 

Kenneth Toft-Hansen

Otroligt enkelt, men allt annat än simpelt

”Respekt för råvaror är regel nummer ett”, inleder tidigare Bocuse d'Or-vinnaren Kenneth Toft-Hansen.

"Eftersom rotfrukterna när det är högsäsong är helt suveräna; för att en smörstekt piggvar bara smakar så änglarna sjunger när den fångas några minuter innan jag lägger min kärlek på den. Och för att löken är en smakskiftande boll med mycket fler aspekter, lager och smakalternativ än jag föreställde mig innan den utvecklade det för mig.

Det är därför utsökta råvaror – och respekten för de som levererar dem – är grunden i min matfilosofi – och friheten att utforska dem är förutsättningen för den perfekta måltiden."

"När jag blev världsmästare växte mina ambitioner. Gudarna ska veta att jag var glad över att vinna guld. Men med risk för att låta frälst vill jag hellre vinna gästernas hjärtan – och följa mitt eget.

Varför? Ja, bland annat för att viljan att laga lite enklare men betydligt mer mångsidig mat till fler människor varar längre än lyckan att vinna en titel som tillfredsställer några få. Men först och främst för att jag ville bli köksmästare i mitt eget kök och skapa makalösa måltider på mina egna villkor: Med fullt fokus på smak och i nära samarbete med de skickligaste och mest dedikerade leverantörerna jag kan uppbåda.

För det kräver kompromisslös kvalitet att ge sina gäster helhetsupplevelser de aldrig glömmer", avslutar Kenneth Toft-Hansen från Svinkløv Badehotel.