Papirøen

Köpenhamn
Visionen tar form och man börjar ana den karaktäristiska formen på byggnaderna som tillsammans kommer att utgöra det nya stadskvarteret i hjärtat av Köpenhamn, på den konstgjorda ön Christiansholm – förmodligen mer känd som PAPIRØEN (pappersön). Till det unika projektet har NCC, i samarbete med den prisbelönta arkitektbyrån Cobe, valt ut uno form som leverantör av hantverkskök, badrum och garderober till de 151 nya ägarbostäderna.
Levereras

Kök, badrum, garderob

Antal

151

Christiansholm är det sista kajområdet som behöver utvecklas i Köpenhamns inre hamn, och nu får den gamla pappersön nytt liv genom ett unikt projekt som täcker hela holmen och bland annat inkluderar ägarlägenheter, allmänna bostäder, ett vattenkulturhus ritat av den världsberömde japanske arkitekten Kengo Kuma, ett internationellt hotell och saluhallar för butiker, caféer, restauranger och kulturliv.

Arkitekturen är skapad av arkitektbyrån Cobe och består av en grupp byggnader i olika höjder och förlopp, men med ett enhetligt arkitektoniskt uttryck med sluttande fasader i betong och tegel som speglar öns tidigare industriutseende och Christianshavns gamla magasin.

- Vi bygger i centrala Köpenhamn, på den sista delen av den inre hamnfronten som ännu inte har utvecklats. Därför tar vi oss an uppgiften med både respekt och ödmjukhet, säger Klaus Kastbjerg från företaget bakom PAPIRØEN. - Byggnaderna lutar sig mot det historiskt unika området Christianshavn och är inspirerade av de gamla tegelmagasinen och de tidigare industrihallarna på ön. Därför spelar valet av kvalitetsmaterial en viktig roll – från unika, koleldade tegelstenar på fasaden, till ekplankor, till exklusiva uno form snickerikök i hemmen.

Papirøen
Papirøen
Papirøen

Designprogrammet återspeglar en ambitiös vision

Köparna har haft möjlighet att välja mellan fyra designlinjer, speciellt utformade för de unika lägenheterna på PAPIRØEN. Designlinjerna har utvecklats av formgivarna bakom PAPIRØEN i nära samarbete med uno form.

Designlinjen PAPIRØ är inspirerad av pappersvita ytor och ljust björkträ, med referenser till de 300 år då området var ett slutet område med papperslager för tidningsproduktion. HAVN är med diskreta färgnyanser inspirerad av närheten till hamn och himmel, och genom grundliga designval finns det plats för det enkla, maritima formspråket. KLASSISK är inspirerad av kärleken till klassisk dansk design och ek, som är ett träslag som de äldsta delarna av Köpenhamn fortfarande vilar på med sin pålfundament, och COPENHAGEN inspireras av visionen om att skapa en urban oas i hjärtat av Köpenhamn.

Resultatet av samarbetet kring de fyra designlinjerna är exklusiva snickerikök, skapade utifrån visionen om att skapa arkitektur av internationell klass. Som en extra detalj och spegling av det kompromisslösa är alla kökslådor brännmärkta med Christiansholm.

De första bostäderna beräknas vara inflyttningsklara under andra halvåret 2023.