Jacob Gades Musikkollegium

Köpenhamn
Jacob Gades Legats Musikkollegium i hjärtat av Köpenhamn har genomgått en omfattande renovering och moderniserats med tidlös design i alla bostäder.

Kollegiebostäder med respekt för historien

Den skyddade byggnaden från 1804 ligger på Kronprinsessegade med fasad ut mot Kongens Have mitt i Köpenhamn. Byggnaden i klassicistisk stil förvärvades av Jacob Gades Legat 1973, och i takt med att invånarna flyttat ut har legatet låtit konservatoriestudenter från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium flytta in. 2009 omfattades hela byggnaden av legatet och det blev möjligt att påbörja den nödvändiga renoveringen.

Erik Møller Arkitekter har i nära samarbete med Kulturstyrelsen stått för den omfattande renoveringen, som blev klar under hösten 2016. I renoveringsprojektet, som fick stöd av flera fonder, ingick bland annat nytt tak, hopslagning av lägenheter, nya badrum och kök samt en allmän renovering av alla ytor i lägenheterna. Dessutom har man byggt ett nytt gemensamt övningsrum på källarvåningen.

Musikkollegiet Jacob Gade
Musikkollegiet Jacob Gade
Musikkollegiet Jacob Gade

– Vi är mycket nöjda med resultatet av renoveringen, som var välbehövlig. Byggnaden har fått den upprustning den verkligen förtjänar. Kronprinsessegade 44 är en viktig byggnad på en viktig gata och vi har valt att matcha byggnadens karaktär med kvalitetslösningar genom hela projektet, berättar Holger Bisgaard, ordförande för Jacob Gades Legat.

Jacob Gades Legats Musikkollegium har plats för totalt 57 konservatoriestudenter, som alla har eget rum. Kök och badrum delas av mindre studentgrupper.

– Vi valde uno form, eftersom det är ett vackert kök som passar bra in i den skyddade miljön. Det är även funktionellt och tål att många studenter använder det och kanske inte alltid tar så stor hänsyn eftersom de bara bor på kollegiet under en begränsad tid av sitt liv, säger Holger Bisgaard från Jacob Gades Legat och fortsätter:

– Studenterna är mycket glada över att få bo här, och de synpunkter vi har fått handlar om att de tycker att förutsättningar för studier är väldigt bra här. Det är vi naturligtvis glada för.