Frikvarteret

Köpenhamn
Nytt postnummer, den redan etablerade FN-staden och två metrostationer på gång – ambitionerna för det nya området 2150 Nordhavn är höga. Mitt i området har fastighetsbolaget Tetris köpt mark där de i samarbete med Polyform Arkitekter håller på att utveckla unika lägenheter. uno form levererade kök till alla bostäderna och resultatet blev helt individuella lösningar.
Levereras

Kök

Antal

44

Den nya stadsdelen i den gamla frihamnen

I den gamla frihamnen på Østerbro i Köpenhamn går stadsutvecklingen i rasande fart. Det grävs kanaler och nya hus byggs runt omkring, och vissa av husen är de radhus, enfamiljshus och lägenheter som Tetris bygger. De ligger i den så kallade ”röda delen”, som i kommunens översiktsplan markerades som ett område som skulle ha en ”speciell egenart”. Så här säger Tetris vd, Rasmus Friis:

– I översiktsplanen fanns det inte plats för radhus eller enfamiljshus men i och med att man från Köpenhamns kommuns sida gjorde klart att man ville ha ett speciellt område, så fick vi möjlighet att utveckla några helt unika radhus och enfamiljshus i området. Och med vår plan fick vi lov att köpa marken, ”Frikvarteret”, av By og Havn.

Frikvarteret Köpenhamn
Frikvarteret Köpenhamn
Frikvarteret Köpenhamn

Olika kökslösningar till alla boende

13 enfamiljshus, 16 radhus och 15 lägenheter kommer det att bli totalt och det var uppenbarligen en bra idé, eftersom samtliga bostäder såldes på projektstadiet. Bostäderna säljs från ett showroom, där Tetris bland annat visade upp materialvalen. Det var också här som de kommande bostadsägarna kunde se vilket kök som var standard i husen. Rasmus Friis berättar:

– Vi valde Avantgarde från uno form med vit bänkskiva i komposit och vitvaror från Siemens som standard i alla bostäder. För mig är ett uno form-kök en designklassiker. Det är designkökets moder, och det är en ”high end”-produkt, utan att sticka ut. Med uno form ger vi projektet en känsla av kvalitet och det har fått ett mycket positivt mottagande av köparna.

Alla köpare har fått göra individuella tillval, och det kommenterar Rasmus Friis så här:

- När man bygger flera nya och förhållandevis lika bostäder vill köparna ofta göra sin bostad till något eget och anpassa den efter sin personliga stil. Men ganska snart hamnar du i ett läge där köparna får flytta väggar, välja golv och välja till och från i köket, vilket kräver mycket arbete. Det är inte alltid lätt, och därför var det ett tydligt önskemål från vår sida att uno form skulle sköta all kontakt med köparna, från beställningar av uno form-element och vitvaror från Siemens till ändringar och montering av det färdiga köket. Det har fungerat riktigt bra med uno form och resultatet blev helt individuella kök.

De första invånarna i Frikvarteret flyttade in i radhusen i januari 2016 och kan njuta av ett unikt läge mitt i den gamla frihamnen – och sitt eget unika kök.