Mot ljusare tider

Vit ask – en silkeslen look som förnyar de klassiska designerköken från uno form

Med lanseringen av vit ask bjuder uno form in ett nytt och ljust uttryck till deras universum. Ask har länge stått i skuggan av andra träsorter, men nu är det dags att återupptäcka det vackra materialet.

”Ask har så mycket att erbjuda, det är dags att lyfta fram det igen. Det har en vansinnigt snygg ådring och kan ha vilda uttryck och markanta signaler som man inte ser på samma sätt i exempelvis ek eller valnöt”, förklarar Peter Bisgaard, ansvarig för produktutveckling hos uno form.

Enligt Peter Bisgaard är träets uttryck centralt när man skapar ett kök som förenar design och funktion med kvalitet och hantverk. Köket får sin personlighet baserat på den träsort som det är tillverkat av. Och just ask har så mycket personlighet att det både matchar och förnyar uno forms klassiska kök.

”Utmaningen är att bevara trädet lika vackert som det ser ut när man just har kapat upp det. Man önskar ju att man kunde behålla utseendet och nyansen för alltid. Men naturen vill ju gärna gå sin egen väg, och trä utvecklas hela tiden — till och med när det ingår i en färdig möbel”, säger Peter Bisgaard.

För att bromsa upp den naturliga utvecklingen har uno form experimenterat med ytbeläggningar. Målet har varit att bevara träets naturliga skönhet samtidigt som det färdiga köket ska hålla för åratal av användning.

”Vi har landat i en vitpigmenterad ytbehandling, vilket skapar en närmast jungfrulig taktilitet. Den ger ett silkeslent uttryck till vårt Classic-kök, och i Copenhagen får man dessutom snygga kontraster i sinkfogarna eftersom ändträet har en mörkare ton”, säger Peter Bisgaard.

Välj vit ask

Vit ask kan väljas till uno form-kollektionerna Classic, Copenhagen och Avantgarde – antingen för sig eller i kombination med målade ytor eller de supermatta Fenix-laminaten. 

I det här exemplet ställs Classic och Avantgarde i vit ask upp mot linoleum i bordeaux och en stenbordsskiva i den vackra grönaktiga kvartsiten ”J'adore”.