De senaste 20 åren har Allan Sand bott i Shanghai och driver sedan 2005 företaget Sand Future, en av världens största tillverkare av högtryckstvättar, och sysselsätter 250 personer i Kina.

Men Allan föddes i Hadsund och tillbringade många sommarlov i Øster Hurup som barn – och han har alltid haft en dröm om att återvända och bygga ett hus här. När han såg att den gamla sommarstugan på en tomt närmast havet var till salu tvivlade han inte på att drömmen om en dansk bas skulle förverkligas.

Skissat på smörpapper

Arkitekten började med att skissa det 400 m2 stora sommarhuset på en bit smörpapper: Det stora vardagsrummet som tar upp hela husets bredd med utsikt över Kattegatt, de tre sviterna och den stora mancaven.

Allan har själv hjälpt till att bygga när han kunnat vara hemma. Resten av tiden har han deltagit i byggmötena via Facetime från Shanghai – och haft ett starkt seniorteam bestående av sin far, arkitekten Leif Høgh och lokala hantverkare på uppdraget.

Genomtänkt in i minsta detalj

Varje liten detalj i sommarhuset är genomtänkt: Strandfärgerna i det helt handgjorda Kolumba-teglet från Petersen Tegl, fogen i vit cement med tillsatt strandsand så att huset smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt, det danska ekträet,

kinesisk bambu och naturstenen som används till det unika badkaret och till bänkskivorna både inomhus och i uteköket. Den konsekventa användningen av få, genomgående material binder samman huset på ett diskret elegant sätt.

Snickerikök i ekträ

Ekträet går igen i snickeriköket Copenhagen från uno form, som kombineras med högskåp i mattsvart laminat och bänkskivor i Belvedere-granit. Det gyllene spelet i den mörka Belvedere-graniten samspelar med både ekträ, bambu och de naturliga tonerna i de handgjorda tegelstenarna.

Köket är designat i samarbete med Anja Hagstrup, uno form Aalborg, och det har ett stramt och modernt uttryck som passar perfekt in i huset.

– Mary älskar att laga mat, så vi tillbringar mycket tid i köket när vi är här. När vi reser äter vi ute mycket, men när vi är i Danmark älskar vi att laga mat i köket här hemma, säger Allan.

Inspirerad av lyxhotell i öst

Inredningen har generellt en internationell prägel och inspirationen har både hämtats från lyxhotell i öst och hittats på Instagram.

Alla sovrum har till exempel en vacker panelvägg i bambu infärgad i flera nyanser och integrerad belysning, och det finns dolda laddare för mobiltelefoner inbyggda i sängborden i var och en av de tre sviterna, som har egna garderober och badrum.

Badrummen på bottenvåningen har takfönster lika breda som duschen, så du har nästan känslan av att bada under ett vattenfall i öst. Badkaret i Allans och Marys badrum är något i särklass – uthugget ur ett massivt block av natursten. Samma sten används på alla väggarna – där de är monterade så att ådringen är genomgående i hela rummet – på golvet och till bänkskivor.

Privat sportbar

I källaren har Allan inrett sin privata sportbar med biljard, storbildsskärm och dart. För Allan är det de små detaljerna som räknas och därför har ett mörkt träslag frästs ned i ekgolvet för att markera Oche – exakt 237 centimeter från darttavlan.

Vinsamlingen och gaskaminen är placerade i väggen mellan sportbaren och garaget, där det finns plats för både fyra bilar, mountainbikes och surfbrädor.

Familjen samlas så ofta som möjligt i sommarhuset – från världens alla hörn.

Till vardags är de spridda över större delen av världen: Mary och Allan i Shanghai, Allans son i Miami och Allans dotter i London.

Mer informationHär bor

Mary och Allan Sand 

Var?

Öster Hurup, Denmark