Conny har alltid haft en passion för konst. Som barn ritade och målade hon mycket, men fullföljde inte drömmen om konsten. I stället fick hon jobb inom finansbranschen, fick barn och hade aldrig tid att utveckla sin konstnärliga sida. Det var först för 11 år sedan, när barnen hade flyttat hemifrån, som hon började måla igen. Hon gick på Academy of Fine Arts i Deinze i två år och har lärt sig modellteckning på Latem Creftief, men är till stor del självlärd som konstnär.

”När jag började måla präglades mina verk av en hel del humor och surrealism. Nu har mina målningar blivit allvarligare och manar till eftertanke. Jag vill inte göra trivial konst. Jag vill använda min konst för att sätta fokus på tabubelagda ämnen som barnmisshandel, dolda sexuella övergrepp i religiösa kretsar, #MeToo, transpersoner med mera, säger Conny Roels, som ställt ut sina verk sedan 2013 och har kunder över hela världen.

Ett annat liv

År 2019 förändrades Connys liv drastiskt när hennes man, Bart, dog plötsligt och oväntat. Hon bestämde sig för att hyra ut deras gemensamma hem och istället bygga ett nytt hus åt sig själv i Oudenaarde. En sak stod särskilt högt upp på önskelistan för det nya huset: Conny ville ha både sin ateljé och sin privata bostad i huset.

Under bygget träffade Conny dansken Henrik Lessél, som bodde tillfälligt i Belgien i samband med sitt jobb som VD för Belux på Hedin Automotive. Conny och Henrik delar passionen för design och kvalitet.

Conny har alltid haft en förkärlek för italiensk design från till exempel Cassina, Poltrona Frau och Porada, men utan att vara medveten om det kände hon också till många av de danska designklassikerna, som naturligtvis är en del av Henriks designuniversum. 

Tillsammans njöt de av att hitta de leverantörer som kunde och ville leverera fiskbensparkett till ett hus med golvvärme, rätt dörrar och ett skandinaviskt snickerikök med lådor i massiv ek. Henrik kände till uno form från Danmark sedan tidigare, och han och Conny besökte därför uno forms showroom i Gent tidigt under bygget.

Här möttes de av Stephan Nimmegeers, som ritade köksön i ek och stål med den vita högskåpsväggen som neutral fond.

”Det vi älskar mest med köket – förutom designen förstås – är de naturliga materialen och de sinkfogade lådorna. Köket har en värme och ett uttryck som vi båda tycker väldigt mycket om. Samtidigt är köket otroligt praktiskt och enkelt att hålla snyggt, trots att jag använder det mycket”, säger Conny.

”Samarbetet med Stephan och Wim, som monterade vårt kök, kunde inte ha varit bättre", säger Conny.

Vi har varit så tacksamma för deras tålamod med ett byggprojekt som dragit ut på tiden att vi även valt att beställa badrumsmöbler från uno form”, säger Conny med ett leende. 

Internationell stil med belgiska och danska designklassiker och italiensk konst

Redan innan Conny fick bygglovet våren 2021 visste hon exakt hur huset skulle se ut på utsidan. Insidan har däremot blivit annorlunda. Både för att Conny alltid strävar efter det allra bästa för att skapa utveckling, men också för att Henrik introducerade henne för dansk design under processen.

Resultatet är ett vackert hem i internationell stil med både belgisk och skandinavisk möbeldesign från Børge Mogensen, Mogens Koch, Arne Jacobsen och Bruno Mathsson, kompletterat med danska lampklassiker och en Royal Copenhagen-servis i det danska snickeriköket från uno form.

Att det bor två passionerade personer i huset framgår tydligt. Hela hemmet är inrett med utvalda konstverk –

både Connys egna verk och verk av belgiska och italienska konstnärer, men även Henriks samling av bilar innehåller några riktiga konstverk.

Mer informationVem?

Konstnär Conny Roels och Henrik Lessél

Var?

Oudenaarde, Belgien