Vårsolen skiner från en molnfri himmel över stadsdelen Marselisborg och den gamla villan i herrgårdsstil från 1936 som ramar in det trivsamma hem som konstnären, författaren och galleristen Marlene Kjær och hennes familj bor i. Området är stadens äldsta och denna historiska del av Århus har alltid haft en speciell betydelse för henne. Därför tvekade hon inte en sekund om att det var här familjen skulle bo när huset kom ut till försäljning för fyra år sedan.

”Marselisborg har alltid haft en dragningskraft på mig. Det är en speciell känsla att gå runt mellan husen med en aura från svunna tider. Det är vackert här och husen har själ och historia. Det tilltalar mig mycket mer än ett nybyggt hus. Jag är svag för historiska hus med högt i tak, stuckatur och arkitektoniska och hantverksmässiga detaljer som man inte längre gör”, förklarar Marlene Kjær, ägare till Galleri Marlene Kjær, som ligger på M.P. Bruunsgade i Aarhus.

Husets byggnadsstil är klassisk patriciervilla med eleganta detaljer både ute och inne. Det stora, runda fönstret i husets hall med färgad glasmosaik, båge ovanför verandan och spröjsade fönster minner om gamla tider och vittnar om att huset byggdes för den övre borgarklassen. Det märks också på husets planlösning.

När familjen flyttade in låg köket i ett mindre sidorum där hushållerskan förr i tiden hade sina domäner. Det låg långt borta från de vackra rummen i fil. Placeringen i sidorummet var dock inte idealisk för familjen, som ville att köket skulle få en mer central plats i huset.

Kök i lyxig bohemisk stil

”När vi hade gäster gick det inte att vara flera personer i köket samtidigt. Det fanns inte plats för det. Det gjorde att man inte kunde prata med varandra, vilket gav en känsla av att vara isolerad. Vi ville att köket skulle vara mer integrerat med resten av huset, men vi var osäkra på hur vi skulle göra det eftersom vi inte ville riva väggar och förstöra taket”, förklarar Marlene.

När familjens äldsta dotter kom på idén att placera köket i ett bibliotek i anslutning till det ena av husets två vardagsrum i fil, föll allt plötsligt på plats. ”Det skulle skapa ett bättre flöde i huset utan att vi behövde ta bort några väggar. Och vi skulle dessutom få ett kontor i det gamla köket”, säger hon.

Inreder med hjärtat

Inget lämnas åt slumpen när Marlene Kjær skapar sina oljemålningar sedan 25 år tillbaka. Hennes starka estetiska känsla för form, färg, textur och linjer märks också tydligt när hon inreder familjens hem.

”Jag är väldigt visuell och tänker mycket i färger – jag kan göra om min konst om det inte är rätt nyans. Så färgkombinationer är viktiga för mig. När jag inreder med möbler och föremål är det också självklart för mig att texturen ska fungera ihop med övriga material som finns i hemmet.”

Stilen är lyxigt bohemisk och Marlene Kjær älskar att blanda designmöbler med handplockade antika fynd som hon hittar i Danmark och på resor eller när hon är i familjens sommarhus i Nice. Överallt finns små stilleben som hon skapar med utvalda föremål, figurer, ljus och böcker.

”Jag köper ofta klassiker som få har – jag älskar det gamla hantverket och traditionerna som de bygger på. Jag älskar saker som har en historia och köper dem med hjärtat. Och jag gillar att blanda för att skapa personlighet och tillföra något nytt”, förklarar hon.

Handplockade antikfynd pryder köket

Stegen fångade uppmärksamheten

Det nya köket skulle passa husets historia, stil och den nya placeringen. Hon hittade massor av inspiration på Instagram, där en bild av ett Shaker-kök från uno form med en mycket speciell detalj fångade Marlene Kjærs uppmärksamhet.

”På bilden fanns en stege som ingick i köket. Jag gillar att vistas

på bibliotek och där finns ofta en stege så att man når böckerna på de översta hyllorna. För mig är stegen en symbol för extravagans och lyx i livet och det nostalgiska uttrycket som stegen står för påminner om svunna tider. Jag blev omedelbart förälskad i bilden och den inspirerade mig till kökets uttryck”, minns hon.

Ljusgrått Shakerkök med köksö och mässingsdetaljer
Kranen från Quooker, diskbänken och handtag är allt i mässing
Köket har lådor i massiv ek och stegen som en speciell detalj.

Familjen fick råd och vägledning från uno form i Århus, som förverkligade familjens önskemål med Shaker-köket i färgen kiselgrå. Bänkskivan i kvartsit återkommer som stänkskydd vid gasspisen och ger djup åt de ljusa ytorna med sina vackra ådringar. Blandaren från Quooker, diskhon, hållaren till stegen i ek samt handtagen är alla i mässing. Det är en detalj som skapar en vacker helhet i köket.

För att bevara köksöns symmetriska utseende har diskmaskinen fått en specialgjord lucka så att den ser ut att ha tre lådor. Skåpväggen, som går från golv till tak, döljer kyl och frys på ett smart sätt och det finns gott om förvaringsutrymme i de höga skåpen. Kökslådorna är tillverkade i massiv ek, en exklusiv detalj som också upprepas i köksskåpen med pocketdörrar, där kaffemaskinen har fått sin plats omgiven av vackra muggar och kannor.

Kökets pocketdoor skåp, där kaffemaskinen har fått sin plats omgiven av vackra muggar och kannor.
Köket har mässingshandtag med cognacfärgat läder.
”Skåpet var en av de detaljer som blev avgörande för oss och anledningen till att vi valde det här köket. Det har blivit ett nav i köket och vi använder det varje dag.”
Marlene Kjær

Köket knyter ihop huset

Idag känns det som om köket alltid har stått där. Det öppna köket har blivit husets hjärta där alla samlas varje dag. Och när det kommer gäster är det här man dukar.

”Vi tycker att det är ett vackert kök och vi är väldigt nöjda med resultatet, som vi får mycket respons på från våra gäster.

Man känner sig inte isolerad i köket eftersom man kan prata med gästerna medan man lagar mat – det blir en annan närhet och kontakt. Vi är också nöjda med hur det är integrerat i matsalen och hur det knyter ihop resten av huset på ett mycket mer harmoniskt sätt än tidigare”, förklarar Marlene Kjær.

Ljusgrått Shaker-kök i dansk patriciervilla

Bokhyllan som tidigare fanns i biblioteket fungerar idag som vitrinskåp. Marlene Kjær har bytt ut de gamla handtagen mot samma mässingshandtag som finns i köket. Mässingshandtagen har ytterligare en genomtänkt detalj, nämligen konjaksfärgat läder, vilket skapar en röd tråd till matstolarna i samma färg och material.

”Min favoritplats är köksön. Där står jag ofta på kvällen och tittar på nyheterna på min iPad medan jag lagar mat. Att stå där och skära är otroligt mysigt”, säger Marlene Kjær.

Mer information



Här bor

Marlene Kjær, konstnär, författare och ägare till Galleri Marlene Kjær i Århus. Har gett ut boken ”Karen, Kjær & kunsten”. 

Var?

Patriciervilla från 1936 på 300 m2 i stadsdelen Marselisborg, Århus.