Ett impulsköp

I ett av fiskarhusen bor Lis och Jesper. Jesper växte upp i Kerteminde och Lis i närheten – i den lilla staden Ullerslev. De senaste 32 åren har paret bott i en klassisk villa i Farum, men Lis kunde inte se sig som gammal i ett bostadsområde i Köpenhamn och började därför leta efter ett hem på Själland för ett aktivt seniorliv med tid att segla och resa när man vill.

Men Jesper sade nej gång på gång till husen hon hittade. Tills en dag, när de var på väg till stugan på Fyn och Lis av en slump snubblade över en bostadsannons för ett av de små fiskarhusen med mark nere vid Kerteminde Fjord. Samma dag var det öppet hus och Lis och Jesper lade ett bud på plats på det bevarandevärda huset.

De tog över det lilla fiskarhuset på 119 m2 i juli 2021 och inledde i maj 2022 en omfattande renovering av huset. I själva verket blev bara ytterväggen mot Fiskergade och gavlarna kvar från det ursprungliga huset från 1887.

I samarbete med en lokal arkitekt gjordes flera utkast innan den slutliga planlösningen hittades. Ursprungligen låg sovrum och badrum på andra våningen

men den idén ströks. Som Lis säger: ”Här ska vi bli gamla och därför har vi ordnat huset så att vi har både entré, gästbadrum, kök, vardagsrum, tvättstuga, sovrum och badrum på bottenvåningen. Och då gör det mindre om vi inte kan komma upp för trappan till vardagsrummet på andra våningen.” Det krävdes tillstånd för att göra den bakre delen av huset en meter bredare – så huset är nu totalt 125 m2.

Snickerikök i trä

Lis och Jesper hade redan från början bestämt sig för ett snickerikök i trä – i ett träslag som passar ihop med deras befintliga möbler i körsbärsträ och matbordet i betsad ek, tillverkat av en lokal snickare för många år sedan till Lis föräldrar.

Hos uno form i Köpenhamn möttes de av inredningsarkitekten Mathilde Melander som var helt rätt match för paret. Hon rekommenderade dem ett

snickerikök i valnötsträ, med vacker gyllene patina som matchar Lis och Jespers möbler. Valnötsträet får en vacker kontrast av bänkskivor i Pietra dei Medici travertin och armaturer i brun mässing och borstad koppar.

Samma färger och material går igen i tvättstugan och garderoben, där de vita dörrarna döljer vackra lådor i massiv valnöt. 

”Mathilde har hjälpt oss med hela inredningen – både med val av golv, kakel, belysning, speglar och handtag – och vi är glada över att design och material återkommer och skapar en elegant helhet i hela hemmet.”
Lis Lau
Copenhagen kök i valnöt

Uppgiften var att skapa en estetisk balans mellan att behålla lättheten i det lilla fiskarhuset och samtidigt optimera förvaringsutrymmet. Köket är därför inrett med vackra vitrinskåp som ger plats för både vinglas och porslin, och rymliga lådor och högskåp. De extra höga lådorna i Copenhagen-kollektionen har en invändig höjd på 34 cm, vilket gör att även höga föremål kan stå upp i lådorna.

I tvättstugan är tvättmaskinen inbyggd bakom en lucka, så helheten blir elegant och framstår som en möbel i den öppna inredningen – och i sovrummet används de olika höjderna under det sluttande taket för att skapa extra förvaring.

Från badrummet finns en dörr ut till bakgården och Jesper älskar att kunna vinterbada vid sin egen strand.

Precis utanför badrummet har han installerat en utomhusdusch, där det finns varmvatten året runt. 

Det kräver mycket tid att bo här

Alla byggnader på platsen måste bevaras, även det lilla uthuset nere vid fjorden – som förr i tiden var en svinstia – har nu blivit Jespers brygghus, där han kan ägna sig åt sin stora passion för att göra champagnecider och vin.

Precis bakom brygghuset har Jesper gjort ett hotell för ejdrar och den nya bryggan är en källa till både att njuta av livet på fjorden och att utnyttja fjordens många färska resurser.

På den lilla sandbanken – Melen – vid Kerteminde Fjords mynning tog Jesper upp ostron till nyårsbordet, och just nu är det säsong för flundra. Nästa projekt är att söka kunskap från de lokala fiskarna om hur man får igång de nya räkryssjorna.  

Paret har inte någonsin ångrat att de återvände hem till Fyn och köpte det lilla fiskarhuset vid fjorden. – Vi har känt oss välkomna redan från början och alla pratar med varandra. Men det kräver mycket tid att bo här, säger Lis och skrattar.

Mer informationHär bor

Lis och Jesper

Var

Fiskarhus på Fyn